Fără cuvinte?

Posted: Aprilie 11, 2015 in Personal
Etichete:

Sunt multe situații în viață în care rămânem fără cuvinte, în care nu putem găsi nicio replică potrivită cu care să răspundem, in care ni se pare că orice am spune nu este de ajuns. Se întâmplă foarte des să fim surprinși plăcut de cineva – caz în care nu ne putem exprima pe moment datorită unui sentiment de recunoștință și chiar perplexitate, mai ales dacă nu ne așteptam la un gest prietenos sau la un cadou costisitor. La polul opus, putem rămâne fără cuvinte atunci când suntem dezamăgiți sau indignați, emoții care de multe ori nu au nevoie de cuvinte pentru a fi exprimate, poate doar de o privire dezaprobatoare care maschează suferința tacită.

Îmi aduc aminte că prima mea postare a făcut referire (mai mult sau mai puțin serios) la popularitatea blogger-ului Radu F. Constantinescu, personaj foarte citit de către public atunci când mi-am creat eu acest mic spațiu în online. Care este relevanța numelui său în această postare? Ei bine, tagline-ul blogului său este „Never out of words”, ceea ce se leagă oarecum de subiectul de astăzi. Mi-a rămas întipărită in minte această sintagmă și aș vrea să o discut puțin cu voi.

Cred că frica cea mai mare a unui scriitor amator este de a-și pierde „glasul”, a nu mai avea efectiv nimic de spus, a rămâne fără cuvinte, fără modalitatea de expresie care l-a caracterizat, poate chiar consacrat. Pentru un scriitor, a rămâne fără cuvinte înseamnă a-și pierde identitatea, a-și pierde menirea pe care o consideră atribuită de către destin,  o simte în întreaga ființă ca o misiune proprie doar lui în viață. Scriitorul simte că i se derogă o sarcină divină pe care trebuie să o îndeplinească, iar dacă nu reușește, se simte neputincios si lipsit de control asupra propriului sine. În scris, nu există un alt inamic pentru artist decât el însuși. Mulți scriitori suferă de acel blocaj arhicunoscut, numit și lipsa de inspirație, dar oare care este momentul in care se acutizează lipsa de inspirație și se instaurează panica, acea panică de a nu mai putea transmite si cum il poti identifica?

E ușor să spui că suferi de lipsă de inspirație, doar se întâmplă oricui. Dar dacă nu ai mai scris de mai bine de jumătate de an un cuvânt în cărțile pe care le-ai început cu atâta entuziasm când erai mai naiv și mai lipsit de experiență, și nu te gândeai la reacția nimănui, oare este acela momentul în care trebuie să te declari învins? Cum reușești să o iei de la capăt, să te conectezi cu acele emoții îngropate în cuvinte scrise, dar uitate, și să continui să-ți spui povestea?

Un scriitor evoluează continuu. Poate de aceea opera lui rămâne adeseori neterminată. Poate doar atât a avut de spus. Iar continuarea vă aparține vouă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s