„Generatia Facebook” nu este un compliment

Posted: Aprilie 13, 2015 in Comentariul Zilei
Etichete:

Bună dimineața. Astăzi vreau să discutăm puțin despre Facebook. Vă anunț de pe acum că această postare va ofensa foarte multe persoane și, sincer, îmi asum orice tip de reacție, pentru că lucrurile astea trebuie spuse. Am mai vorbit despre această rețea de socializare înainte, dar se pare că impactul său asupra noastră a atins un precedent nemaiîntâlnit. Suntem frecvent catalogați drept „Generația Facebook”, dar vreți să știți ce înseamnă de fapt asta?

Nu înseamnă că suntem generația online, care folosește rețele de socializare pentru a înlesni comunicarea și atât. Nicidecum. „Generația Facebook” se referă la cultura like-urilor, la obsesia de selfie-uri, la degradarea comunicării și la cultivarea narcisismului și a aroganței. Vi se pare prea dură formularea? Ei bine, nu este deloc așa. Mi se spune că sunt eu oldschool, antisocială și nu accept tehnologia, ceea ce nu este deloc adevărat. Chiar fac parte din multe comunități virtuale, am cont pe majoritatea rețelelor de socializare și sunt destul de activă. Consider că social media în sine nu prezintă riscuri, ci comportamentul nostru este cel care produce daunele.

Poți folosi Facebook pentru a promova o afacere sau pentru a avea acces într-un anumit grup (ex: dacă vrei sa vinzi un instrument). Dar o mare parte a „Generației Facebook” nu face asta, nu folosește rețeaua de socializare a lui Zuckerberg pentru a îndeplini astfel de scopuri. Unii reprezentanți ai „Generatiei Facebook” au transformat un canal de comunicare eficient într-o glumă ieftină, iar asta își pune amprenta asupra tuturor, primim cu toții eticheta de obsedați de sine, cerșetori de like-uri și de vizualizări.

Am fost șocată când am ieșit cu câteva persoane, și în loc să ne bucurăm de vremea frumoasă și de aerul curat, era mult mai important să imortalizăm momentul, să facem poze pe care să le punem pe această rețea de socializare. De parcă e mai important in ziua de azi să arăți oamenilor că ai ieșit și te-ai distrat, decât să te distrezi efectiv. Dacă nu postezi poze pe Facebook încontinuu, nu exiști. Numărul de like-uri devine un echivalent al valorii. Ai 3 like-uri la o poză? Ești un nimeni. Un alt exemplu vine din păcate din propria mea familie. Știu pe cineva de o vârstă destul de fragedă, cu care este pur și simplu imposibil să interacționezi. La orice ieșire cu familia, trebuie să facă poze, sau să stea pe Facebook. Nu se bucură de peisaj, nu discută cu cei din jur, ci constant face poze, le modifică într-un program să pară mai „șmechere” iar apoi le uploadează și așteaptă, cu sufletul la gură (NU este o exagerare), să vadă câte aprecieri acumulează.

Unde vreau să ajung cu aceste exemple? Dragii mei, este foarte grav să ajungi să-ți măsori valoarea personală în câteva click-uri date de anonimi. Este foarte grav să ai nevoia obsesivă de a-ți face poze sau a te filma în diverse ipostaze. Una este să faci câteva poze la o ocazie anume, alta e să faci peste 50 poze într-o zi, în loc să discuți cu cei de lângă tine. Dacă aceste tendințe apar de mic, având în vedere avansul tehnologiei, ești foarte greu recuperabil ca persoană (din nou, NU este o exagerare).

Scopul principal al rețelelor de socializare este să faciliteze comunicarea la distanță. Acesta este motivul pentru care au înlocuit telefoanele sau alte mijloace de comunicare. Nu este nimic în neregulă cu asta, este un progres firesc, datorită căruia salvăm timp prețios pentru alte activități. Dar dacă nu reușești să faci distincția dintre acea lume și viață reală, ești pierdut ca om. Întregul tău univers va fi acolo, într-un spațiu virtual care în mintea ta îți oferă atenție, validare personală, grijă și apreciere. Pune-ți o întrebare simplă – dacă mâine mi-ar șterge cineva contul de Facebook, cum m-aș simți?

Răspunsul meu este că m-aș simți aiurea maxim o zi, pentru că aș pierde câteva persoane care îmi apreciau blog-ul și la care nu va mai ajunge conținutul meu. În ceea ce privește pagina mea personală, nu m-ar afecta foarte mult, pentru că majoritatea prietenilor mei de pe Facebook sunt persoane pe care le cunosc în realitate iar cu restul pot intra ușor în contact prin intermediul altor oameni, dacă este nevoie.

Dependența de Facebook este o problemă reală a generației noastre pe care nimeni nu pare că este dispus să o recunoască. Vorbim despre dependența de alcool, tutun, droguri, dar nimeni nu ia în considerare efectele dezastruoase pe care le poate avea utilizarea incorectă a unei platforme de socializare altminteri inofensivă, chiar inovativă și eficientă. Atitudinea noastră și felul în care ne raportăm la ea determină impactul pe termen lung.

Faptul că această formulare „Generația Facebook” ne include pe toți nu este un compliment. Nu este nici măcar o insultă. Este un semnal de alarmă pentru a ne remedia comportamentul și a-i ajuta pe cei care deja sunt dependenți. Este foarte ușor să-i luăm în derâdere, dar în lipsa unei instruiri din partea părinților sau a societății, poți cădea cu ușurință în extreme. Poate dacă aceste lucruri ar fi luate în serios și explicate corespunzător maselor – în principal tinerilor – am ajunge să rezolvăm o problemă gravă, definitorie a lumii moderne și a societății informaționale în care trăim. Poate atunci am putea purta această etichetă atribuită fără voia noastră, „Generația Facebook” și să ne mândrim cu ea, să-i aducem o altă însemnătate, și anume generația tinerilor întreprinzători și inovativi, care a revoluționat mijloacele de comunicare pentru a realiza ceva mai presus de propria persoană și de ecranul smartphone-ului.

Anunțuri
Comentarii
 1. Hai sa fim seriosi. Nimeni nu te obliga sa folosesti Facebook-ul zilnic. Daca unii au crescut in epoca gumei Cin-Cin ,acum nu e obligatoriu ca toti sa creasca incuiati la minte. Nu ezitam sa criticam, dar nu ne dam seama caci chiar noi ,criticii, suntem victimele internetului. Unii atat de penibili si de frustrati au devenit, incat uita care e rolul lor pe pamant. Controleaza-ti degetul scriitorule, inainte de a arata spre altii. Prefer sa pierd timpul altfel decat sa citesc inutilitati… considera-te un norocos ca ti-am acordat cinci minute citind frustrarile tale. Zile bune !

  Apreciază

  • Cristina T. spune:

   Cu părere de rău îți spun că ai ratat întreaga esență a articolului. Ți-aș spune să-l citești din nou cu atenție, dar sunt sigură că n-ai înțelege nimic nici de data aceasta, așa că te lămuresc pe scurt – a crește încuiat la minte, cum ai spus, depinde de foarte mulți factori. Nu tehnologia în sine reprezintă o problemă, ci felul în care ne raportăm la ea. Nu resping tehnologia, o consider utilă în anumite limite. Cred că eu mi-am pierdut timpul răspunzând la un astfel de comentariu – mai degrabă un atac nefondat și lipsit de argumente decât o opinie exprimată coerent și pe baza a ceea ce am scris, nu pe baza unor idei preconcepute, rigide, dar ai dreptul la exprimare la fel cum am și eu dreptul la replică. Însă,pe viitor, dacă ești atât de deranjat de inepțiile mele, te informez respectuos că există butonul back și îl poți folosi oricând. Zile bune și ție.

   Apreciază

 2. LarisaAndreea spune:

  Cat de adevarat! Cateodata mi-as fi dorit sa nu existe facebook-ul. Sa ne trimitem scrisori si sa ne bucuram unul de celalalt cand suntem impreuna, nu sa fim preocupati sa alegem filtre pentru Instagram… 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s